duminică, 18 august 2013

Tratamentul cancerului

Cancerul poate fi tratat chirurgical, prin chemoterapie, terapie prin radiaţii, imunoterapie, terapie cu anticorpi monoclonali şi alte metode. Alegerea terapiei depinde de locaţia şi gradul tumorii şi stadiul de boală. Un număr de tratamente experimentale sunt sub cercetare.
Completa îndepărtare a cancerului fără alterări este scopul tratamentului. Uneori, acest lucru poate fi făcut prin chirurgie, dar inclinaţia cancerelor de a invada ţesutul adiacent sau de a se răspândi spre locuri distante prin metastază microscopică de obicei îi limitează eficacitatea. Eficacitatea chemoterapiei este adesea limitată de toxicitate sa asupra altor ţesuturi din corp. Radiaţiile pot de asemenea cauza distrugeri ale ţesutului normal.
Deoarece cancerul se referă la o clasă de boli, este improbabil ca vreodată să există un singur leac pentru cancer aşa cum nu va fi vreodată un singur tratament pentru bolile infecţioase.

Chirurgia

Teoretic, cancerul poate fi vindecat dacă este în totalitate îndepărtat prin chirurgie, dar nu este întotdeauna posibil. Când cancerul a metastazat în alte locuri ale corpului anterior de operaţie, extirparea chirurgicală complet este în mod normal imposibil.

Exemple de proceduri chirurgicale pentru cancer includ mastectomia pentru cancerul de sân. Scopul operaţiei poate fi fie de a îndepărta doar tumoarea fie întregul organ. O singură celulă canceroasă este invizibilă ochiului liber dar poate da înapoi în o nouă tumoare, un proces numit recidivă. Din acest motiv, patologul trebuie să examineze specimenul chirurgical pentru a determina dacă este prezentă o margine de ţesut sănătos, acest lucru scăzând şansele ca celulele canceroase să fie lăsate în pacient.
În plus pe lângă îndepărtarea tumorii primare, operaţia este necesară pentru a determina extinderea bolii şi dacă a metastazat în nodulii limfatici din regiune.  Acest lucru este un determinant major în prognosticul şi în stabilirea tratamentului auxiliar.
Ocazional, operaţia este necesară pentru a controla simpotomele, precum compresia asupra şirei spinării sau obstrucţia intestinului.  Acesta se numeşte tratament paliativ.

Controlul simptomelor

Deşi controlul simptomelor cancerului nu este gândit tipic ca un tratament direct al cancerului, este un determinant important  al calităţii vieţii la pacienţii cu cancer, şi joacă un rol important în decizia dacă pacientul este capabil să se supună altor tratamente. Deşi toţi doctorii practicieni au deprinderile terapeutice de a controla durerea, voma, diareea, hemoragia şi alte probleme comune la pacienţii cu cancer, specialitatea multidisciplinară a tratamentului paliativ s-a ridicat  în mod specific ca răspuns la necesităţile de a controla simptomele.
Medicaţia pentru durere, precum morfina, droguri care suprimă starea de vomă, sunt foarte des folosite de pacienţi cu simptome legate de cancer.

Durerea cronică (durerea cronică este definită ca durerea care ţine 6 luni sau mai mult) datorită cancerului este aproape întotdeauna asociată cu distrugeri continue ale ţesutului datorită bolii sau tratamentului (ex. Operaţia, radiaţiile, chemoterapie). Mai mult, mulţi dintre pacienţii cu durere severă asociată cu cancerul sunt aproape de sfârşitul vieţii lor iar terapiile paliative sunt necesare. Pacienţii bolnavi de cancer se confruntă cu stigmatizarea socială, statusul ocupaţional şi funcţional. Prin urmare, strategia tipică pentru managementul durerii este de a-l face pe pacient să se simtă cât se poate de confortabil, folosind anumite medicamente, operaţia şi măsuri fizice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu