duminică, 18 august 2013

Cancerul de colon şi rect


Colonul şi rectul sunt părţi ale sistemului digestiv. Ei formează un tub lung, muscular numit intestinul gros. Colonul reprezintă primele 4-5 picioare din intestinul gros iar rectul resprezintă ultimii câţiva inchi.
Parţial digerată, mâncarea intră în colon de la intestinul subţire. Colonul indepărtează apa şi nutrienţii din mâncare şi transformă restul în deşeu. Deşeul trece din colon în rect şi de aici afară din organism prin anus.

Cancerul de colon este cancerul care se formează în ţesuturile colonului (partea cea mai lungă a intestinului gros). Majoritatea cancerelor de colon sunt adenocarcinoame (cancere care încep în celule care produc şi secretă mucus şi alte fluide).
Cancerul rectal este cancerul care se formează în ţesuturile rectului.
Când cancerul colorectal se răspândeşte afară din colon sau rect, celulele canceroase se regăsesc adesea în aproprierea nodulilor limfatici. Dacă celulele canceroase au ajuns la acest noduli, ar fi putut să se răspândească în alţi noduli limfatici sau alte organe.

Factorii de risc
Este clar că cancerul colorectal nu este contagios.
Cancerul colorectal este posibil că apară când persoanele îmbătrânesc. De obice, persoanele cu această boală sunt diagnosticate după vârsta de 50 de ani.
Polipii reprezintă increscenţe pe peretele intern al colonului sau al rectului. Ei sunt des întâlniţi la persoanele de peste 50 de ani. Majoritatea polipilor sunt benigni (nu cancerioşi), dar unii polipi pot deveni canceroşi. Găsirea şi îndepărtarea polipilor poate reduce riscul de cancer colorectal.
Rude apropriate  (părinţi, fraţi, surori sau copii) ale unei persoane cu un istoric de cancer colorectal sunt predispuse cumva la a dezvolta această boală ei înşişi, în special dacă ruda a avut cancer la o vârstă fragedă. Dacă multe rude apropriate au un istoric de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare.
Schimbările în unele gene cresc riscul de cancer colorectal.
O persoană care a avut deja cancer colorectal poate dezvolta cancer colorectal pentru a doua oară. De asemenea, femeile cu un istoric de cancer de ovar, uter (endometrial) sau de sân sunt cu un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal.
O persoană care a avut o inflamaţie a colonului (precum boala lui Crohn) pentru mulţi ani este cu un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorecta.
O persoană care fumează ţigări este are un risc mai crescut de a dezvolta polipi şi cancer colorectan.
Pentru că persoanele care au avut cancer colorectal pot dezvolta şi a doua oară cancer colorectal, este important să se ducă la examinări.

Simptome
Simptomele comune în cancerul colorectal includ:
-  diarea sau constipaţia
-  impresia că intestinul nu se goleşte complet
-  sânge (fie roşu deschis sau foarte închis) în materiile fecale
-  a avea frecvent crampe
-  pierderea în greutate fără un motiv anume
-  a fi foarte obosit tot timpul
-  a avea stări de vomă

De obicei, cancerul nu produce durere-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu