duminică, 18 august 2013

Cancerul de vezică urinară

Vezica urinară este un organ cavitar din partea inferioară a abdomenului. El stochează urina, deşeul lichid produs de rinichi. Urina trece de la fiecare rinichi în vezica urinară prin un tub numit ureter.
Un strat extern de muşchi înconjoară căptuşeala internă a vezicii urinare. Când vezica este plină, muşchii din peretele vezicii urinare se încordează pentru a permite urinarea. Urina părăseşte vezica prin un alt tub numit uretră.

Cancerul de vezică urinară este cancerul care se formează în ţesutul vezicii urinare.

Peretele vezicii urinare este format din celule numite celule tranziţionale şi celule scuamoase. Mai mult de 90% din cancerele de vezică urinară încep în celulele tranziţionale. Acest tip de cancer de vezică urinară este numit carcinom de celule tranziţionale. Cam 8% din pacienţii cu cancer de vezică au carcinoame de celule scuamoase.
Cancerul care este doar în celule din căptuşeala vezicii este numit cancer de vezică urinară superficial. Doctorul poate să o numească carcinom in situ. Acest tip de cancer de vezică  revine adesea după tratament. Dacă acest lucru se întâmplă, boala  recidivează ca un alt cancer de vezică superficial.
Cancerul care începe ca o tumoare superficială poate creşte prin căptuşeală spre peretele muscular al vezicii. Acest lucru este cunoscut drept cancer invaziv. Cancerul invazic se poate extinde prin peretele vezicii. Poate să creşte spre un organ din apropriere precum uterul sau vaginul (la femei) sau prostata (la bărbaţi). Poate de asemenea invada peretele abdominal.
Când cancerul de vezică se răspândeşte înafara vezicii, celulele canceroase sunt adesea în aproprierea unor noduli limfatici.  Dacă cancerul a atins aceşti noduli, celulele canceroase s-ar putea să se fi răspândit spre alţi noduli limfatici sau organe, precum plămânul, ficatul sau oasele.
Când cancerul se întinde (metastazează) de la locul original în altă parte a corpului, noua tumoase are acelaşi tip de celule anormale şi acelaşi nume ca şi tumoarea primară. De exemplu, dacă cancerul de vezică s-a întins spre plămâni, celulele canceroase din plămâni sunt de fapt celule canceroase ale vezicii. Boala poartă numele de cancer metastatic de vezică urinară, nu de cancer de plămâni. Este tratat ca şi un cancer de vezică urinară, nu ca un cancer de plămâni. Doctorii numesc uneori noua tumoare boală la distanţă.

Factorii de risc
Nimeni nu ştie exact cauzele cancerului de vezică. Totuşi, este clar că această boală nu este contagioasă. Nimeni nu poate să ia cancer de la o altă persoană.
Persoanele care dobândesc cancerul de vezică sunt predispuse ca alte persoane la avea anumiţi factori de risc. Un factor de risc este ceva ce creşte şansa unei persoane de a dezvolta această boală.
Totuşi, majoritatea persoanelor cu factori de risc cunoscuţi nu fac cancer de vezică, şi multe din persoanele care fac această boală, nu prezintă nici unul din aceşti factori. Doctorii pot ocazional să explice dece o persoană face acest tip de cancer iar alta nu.
Şansa de a face cancer de vezică creşte pe măsură ce persoanele îmbătrânesc. Persoanele sub 40 de ani rareori fac această boală.
Folosirea ţigărilor este un factor de risc major. Fumătorii sunt de două până la de trei ori mai predispuşi ca nefumătorii la a face cancer de vezică. Fumătorii de pipă sunt de asemenea cu un risc crescut.
Unii muncitori au şanse crescute de a face cancer de vezică din cauza carcinogenelor de la locul de muncă. Muncitorii în industria cauciucului, chimicalelor şi marochinăriei sunt in pericol. Aşa sunt şi  maşiniştii, muncitorii în metalurgie, tipografii, zugravii, muncitorii în textilărie şi conducătorii de camioane.
A fi infectat cu anumiţi paraziţi creşte riscul de a dobândi cancer de vezică. Aceşti paraziţi sunt comuni în regiunile tropicale.
Albii dobândesc cancer de vezică de două ori mai repede  ca afro-americanii şi hispanicii. Cea mai mică rată este printre asiatici.
Bărbaţii sunt de la 2 până la de 3 ori mai predispuşi ca femeile la a dobândi cancerul de vezică.
Persoanele cu membrii de familie care au cancer de vezică sunt mai predispuse la a face boala. Cercetătorii studiază schimbările în anumite gene care pot creşte riscul cancerului de vezică.
Persoanele care au avut cancer de vezică au şanse crescute de a face boala din nou.
Unele studii au descoperit că zaharina, un îndulcitor artificial, cauzează cancerul de vezică la animale. Totuşi, studiul nu arată că zaharina provoacă cancer la oameni.

Simptomele
Simptomele comune ale cancerului de vezică includ:
-  sânge în urină
-  durere la urinare
-  urinare frecventă sau nevoia de a urina fără rezultat

Acestea simptome nu sunt semne sigure de cancer de vezică. Infecţii, tumori benigne, pietre la vezică sau alte probleme pot de asemenea cauza aceste simptome.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu