miercuri, 21 august 2013

SEXUALITATEA IN SARCINA SI LAUZIE

SEXUALITATEA IN SARCINA SI LAUZIE



Sexul in timpul sarcinii nu numai ca reprezinta o dilema pentru viitoarea mamica, dar este si ultimul lucru la care se poate gandi, atunci cand datorita modificarilor hormonale si a disconfortului din primele luni de sarcina, dorinta sexuala este la cel mai scazut nivel.

Ulterior, incepand cu trimestrul al 2-lea de sarcina, dorinta sexuala revine iar femeia insarcinata se afla in fata unei probleme delicate – sa faca sex sau sa renunte pentru a nu ii face rau copilului inca nenascut.

Gravida poate depasi aceasta dilema daca are un minim de cunostinte legate de acest subiect, daca se adreseaza medicului atunci cand are nelamuriri si daca beneficiaza de intelegere din partea sotului al carui rol este ca mamica sa se simta iubita si dorita la fel ca inainte de sarcina.

In primul rand, viitoarea mamica trebuie sa stie ca fatul este bine protejat de lichidul si sacul amniotic, musculatura peretelui uterin si de musculatura abdominala. De asemenea, mucusul vaginal protejeaza fatul de posibile infectii. 

Intr-o atmosfera romantica, dupa un dineu la lumina lumanarilor, dupa un preludiu din care nu lipsesc mangaierile tandre si saruturile, poate urma o noapte de dragoste de neuitat.

Sexul trebuie sa fie atat sigur cat si confortabil, iar cu putina imaginatie pot fi gasite pozitii in care viitoarea mamica (al carei abdomen devine din ce in ce mai mare) sa nu fie suprasolicitata.

De obicei, pozitiile cele mai utilizate sunt cele in care femeia este deasupra sau cele in care ambii parteneri stau intansi lateral, unul langa altul.

Daca nu apar probleme, sexul poate fi practicat pana in saptamana 34 de sarcina sau chiar mai tarziu, pana la ruperea apei. Dupa aceasta, orice act sexual prezinta risc de infectie.

Precautii care trebuie luate in considerare:
  • daca gravida a prezentat in antecedente nastere cu risc crescut, este bine ca medicul sa fie consultat chiar si pentru cea mai mica problema
  • in aceasta perioada este bine ca partenerii sa fie fideli, imbolnavirea cu o maladie cu transmitere sexuala (gonoree, HIV, herpes, chlamidia) fiind prea riscanta
  • orgasmul poate dura mai mult decat inainte de sarcina, dar acest lucru este perfect normal
  • cateva crampe abdominale aparute dupa orgasm, daca nu se prelungesc si nu sunt prea intense, nu pun probleme
  • in schimb, la sangerarile aparute dupa actul sexual, trebuie consultat medicul specialist, iar sexul nu va fi reluat decat dupa avizul acestuia
  • este recomandata folosirea prezervativului inca din luna a 5-a, deoarece sperma contine prostaglandine care pot declansa contractii uterine
Situatii in care sexul trebuie evitat:
  • antecedente de nastere prematura
  • risc de nastere prematura pentru sarcina actuala
  • sarcini multiple (gemeni, tripleti, etc.)
  • placenta praevia
  • col uterin dilatat
  • scurgeri vaginale anormale
  • dureri abdominale
  • mictiuni dureroase
  • membrane rupte cu scurgeri de lichid amniotic

Activitatea sexuala poate fi reluata dupa o nastere normala dupa 4-6 saptamani, lasand timpul necesar ca, in perioada de lauzie organismul femeii sa revina la normal.

Daca nasterea a fost traumatizanta sau cu epiziotomie, sexul poate fi reluat chiar mai tarziu, in functie si de aparitia dorintei sexuale.

Vaginul femeii nu este atat de lubrifiat ca inainte, prin urmare ar fi recomandata folosirea de solutii lubrifiante.

In perioada in care mai persista lohiile, o atentie deosebita trebuie acordata igienei dupa actul sexual, iar pentru orice aspect anormal al secretiilor vaginale trebuie solicitat medicul specialist.

Chiar daca in aceste perioade critice pentru femeie – sarcina si lauzia, sexul nu este chiar perfect, acesta poate fi compensat prin mult romantism si 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu