duminică, 18 august 2013

Cancerul la rinichi

Rinichii sunt organe pereche de fiecare parte a şirei spinării în partea inferioară a abdomenului. Fiecare rinichi este de mărimea unui pumn. Ataşat de polul superior al fiecărui rinichi este glanda suprarenală. O masă de ţesut grăsos şi un strat extern de ţesut fibros închid rinichiul şi glanda suprarenală.
Rinichii sunt parte din tractul urinar. Ei produc urina prin îndepărtarea deşeurilor şi a apei în surplus din sânge. Urina se strânge în un spaţiu cavitar (pelvisul renal) în partea mijlocie a fiecărui rinichi. Trece din pelvisul renal în vezică prin un tub numit ureter. Urina părăseşte corpul prin un alt tub (uretra).
Rinichii produc de asemenea substanţe care ajută în controlul presiunii arteriale şi în producerea de celule roşii sangvine.
Cancerul de rinichi este cancerul care se formează în ţesuturile rinichiului. Cancerul de rinichi include carcinomul celular renal (cancerul care se formează în căptuşeala unor tuburi foarte mici în rinichi care filtrează sângele şi îndepărtează deşeurile) şi carcinomul pelvic (cancerul care se formează în centrul rinichiului unde se strânge urina). Include şi tumoarea lui Wilm, care este un tip de cancer de rinichi ce se dezvoltă de obicei la copii sub vârsta de 5 ani.
Câteva tipuri de cancer pot începe în rinichi. Cancerul celulelor renale  este cel mai des întâlnit tip de cancer de rinichi la adulţi. Un alt tip de cancer, carcinomul celulor tranziţionale, afectează pelvisul renal. Este asemănător cancerului vezicii urinare şi este adesea tratat ca un cancer de vezică urinară. Tumoarea lui Wilm este cel mai comun tip de cancer renal al copilăriei. Este diferit de un cancer renal adult şi cere tratamente diferite.

Factorii de risc
Fumatul: fumatul ţigărilor este un factor major. Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi decât nefumătorii la a dezvolta cancer de rinichi. Fumatul ţigărilor poate creşte de asemenea riscul acestei boli.
Obezitatea: persoanele care sunt obeze au un risc crescut de cancer la rinichi.
Tensiune arterială mare: tensiunea arterială mare creşte riscul cancerului la rinichi.
Dializa extinsă: dializa este tratamentul pentru persoanele ale căror rinichi nu funcţionează corect. Îndepărtează deşeurile din sânge. A face dializa pentru mulţi ani este un factor de risc pentru cancerul de rinichi.
Ocupaţia: unii oameni au un risc crescut în a dobândi cancerul de rinichi deoarece vin în contact cu anumite chimicale sau substanţe la locul de muncă. Muncitorii expuşi la azbestos sau cadmium pot fi în risc.
Sexul: bărbaţii sunt mai predispuşi ca femeile la a fi diagnosticate cu cancer la rinichi.

Simptome
Simptomele comune pentru cancerul de rinichi include:
-  sângele în urină (făcând urina uşor ruginie spre roşu închis)
-  durere care nu încetează
-  o umflătură sau o increscenţă în abdomen
-  pierderea greutăţii
-  febră

-  oboseală sau o stare de sănătate generală foarte slabă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu