duminică, 18 august 2013

Cancerul de sân

Sânii stau pe muşchii toracelui care acoperă coastele. Fiecare sân este făcut din 15 până la 20 de lobi. Lobii conţin mai mulţi mici lobuli. Lobulii conţin grupuri de mici glande care produc laptele. Laptele se scurge din lobuli prin tuburi subţiri numite ducte la sfârc.  Sfârcul este în centrul unei regiuni întunecate de piele numită areolă. Ţesut grăsos umple spaţiile dintre lobuli şi ducte.
Sânii conţin şi vase limfatice. Aceste vase duc la organe mici şi rotunde numite noduli limfatici. Grupuri de noduli limfatici sunt în aproprierea sânilor, în axilă (supţioară), deasupra claviculei, în torace, în spatele coastelor, şi multe alte locuri din organism. Nodulii limfatici prind bacteriile, celulele canceroase şi alte substanţe dăunătoare.
Cancerul de sân este cancerul care se formează în ţesuturile sânului, de obicei în canalele galactofore (tuburi care conduc laptele la sfârc)  şi lobuli.
Apare şi la bărbat şi la femeie, deşi cancerul de sân la bărbat este rar.
Când celulele canceroase se răspândesc, celulele canceroase sunt adesea găsite în nodulii limfatici din aproprierea sânului. De asemenea cancerul de sân se poate răspândi în aproape ori altă parte a organismului.

Factorii de risc
Nimeni nu ştie ce anume cauzează cancerul de sân. Doctorii ştiu că lovirea, învineţirea sau atingerea sânilor nu cauzează cancerul. Cancerul de sân nu este contagios.
Şansa de dobândi cancer de sân creşte pe măsură ce femeia îmbătrâneşte. Majoritatea cazurilor de cancer de sân apar la femei de peste 60 de ani. Această boală nu este comună înainte de menopauză.
O femeie care a avut cancer de sân la o glandă mamară are şanse crescute de a dobândi cancer la celălalt sân.
Riscul de cancer de sân al unei femei  este mai mare dacă mama, sora sau fiica ei a avut cancer de sân. Riscul este mai mare dacă membrul său de familie a dobândit cancerul înaintea vârstei de 40 de ani. Având alte rude cu cancer de sân  (fie în familia mamei sau a tatălui) poate creşte riscul unei femei.
Unele femei au celule în glanda mamară care par anormale la microscop. A avea anumite tipuri de celule anormale creşte riscul cancerului de sân.
Schimbările în anumite gene creşte riscul cancerului de sân.
Cu cât femeia era mai bătrână când a avut primul ei copil, cu atât mai mare este şansa ei de a avea cancer de sân.
Femeile care au avut prima menstruaţie înainte de 12 ani sunt cu risc crescut de cancer de sân.
Femeile care au trecut prin menopauză după vârsta de 55 de ani sunt cu risc crescut de cancer de sân.
Femeile care nu au avut niciodată copii sunt cu risc crescut de cancer de sân.
Studii mari şi bine concepute nu au arătat nici o legătură între avort sau pierderea de sarcină şi cancerul de sân.
Cancerul de sân este diagnosticat tot mai des la femeile albe decât latine, asiatice sau afro-americane.
Femeile care au avut terapie cu radiaţii la torace (incluzând sânii) înainte de vârsta de 30 de ani sunt cu risc crescut de cancer de sân. Studiile arată că cu cât era mai tânără o femeie când a primit primul ei tratament cu radiaţii, cu atât este mai mare riscul de cancer de sân mai târziu în viaţă.
Ţesutul de sân poate şi dens sau grăsos. Femeile mai bătrâne ale căror mamograme (radiografie a sânilor) arată mai mult ţesut dens sunt cu risc crescut de cancer de sân. Şansa de a face cancer de sân după menopauză este mai mare la femeile care sunt supraponderale sau obeze.
Femeile care sunt inactive din punct de vedere fizic pe perioada vieţii pot avea un risc crescut de cancer de sân. A fi activ poate ajuta în a reduce riscul prin prevenirea îngrăşării şi a obezităţii.
Studiile arată că cu cât o femeie bea mai mult alcool cu atât creşte riscul ei de cancer de sân.

Simptome
Simptomele comune ale cancerului de sân includ:
-  o schimbare în felul cum se simte sânul sau sfârcul la atingere
o   o umflătură sau o îngroşare în sau în aproprierea sânului sau în zona de la sub braţ
o                        sensibilitatea sfârcului
- o schimbare în felul cum arată sânul sau sfârcul
o                        o schimbare în mărime sau forma sânului
o                        pielea sânului, areolei sau a sfârcului poate fi solzoasă, roşie sau umflată. Poate avea creste semănând cu coaja unei portocale
Cancerul de sân în fază incipientă nu cauzează durere. Cel mai adesea, aceste simptome nu sunt datorate cancerului. Alte probleme de sănătate poate să le cauzeze.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu