miercuri, 21 august 2013

Cancerul de tiroidă

Cancerul de tiroidă

Tiroida este o glandă din gât. Prezintă două tipuri de celule care produc hormoni. Celulele foliculare produc hormonii tiroidieni, care afectează ritmul cardiac, temperatura corpului, nivelul de energie. Celulele C produc calcitonina, un hormon care ajută la controlul nivelului de calciu din sânge.
Tiroida are forma unui fluture şi stă în partea anterioară a gâtului, sub laringe. Are două părţi, sau lobi. Cei doi lobi sunt separaţi prin un secţiune subţire numită istm.
O tiroidă sănătoasă este un pic mai mare ca 25 de cenţi. Nu poate fi de obicei simţită prin piele. Un lob umflat piate apărea sau simţi ca o umflătură în faţa gâtului. O tiroidă umflată se numeşte guşă. Majoritatea guşelor sunt cauzate de insuficienţa de iod din dietă. Iodul este o substanţă care se găseşte în sarea iodată.
Cancerul de tiroidă este cancerul care se formează în glanda tiroidă. Cele trei tipuri principale de cancer de tiroidă sunt cancerul tiroidian papilar, folicular, medular.  Cele 3 tipuri se bazează pe cum arată celulele canceroase sub microscop.
-  cancerele papilare şi foliculare încep în celulele foliculare ale tiroide. Majoritatea cancerelor de tiroidă papilare şi foliculare tind să crească încet. Dacă sunt identificate devreme, majoritatea pot fi vindecate cu succes.
-  Cancerele medulare de tiroidă încep în celulele C, nu în celulele foliculare. Cancerul medular de tiroidă este mai uşor de controlat dacă este depistat şi tratat înainte să se răspândescă în alte părţi ale corpului
Factorii de risc
Următorii factori de risc sunt asociaţi cu o posibilitatea crescută de a dezvolta cancer de tiroidă:
Radiaţiile. Persoanele expuse la nivele înalte de radiaţii sunt mult mai predispuse ca altele să dezvolte cancer tiroidian papilar sau folicular.
Între anii ’20 şi ’30, doctorii utilizau doze mari de raye X pentru a trata copii care aveau amigdalele mărite, acnee şi alte probleme care afectau capul sau gâtul. Mai târziu, oamenii de ştiinţă au descoperit că unii oameni care au primit un asemenea tip de tratament dezvoltau cancerul de tiroidă (Razele X de diagnostic – precum radiografiile dentare sau radiografiile pulmonare – folosesc o doză foarte mică de radiaţii. Beneficiile lor între aproape întotdeauna riscurile lor. Totuşi, expunerea repetată poate fi dăunătoare, aşa că este o ideea bună pentru oameni să vorbească cu dentistul şi doctorul lor despre necesitatea fiecărei radiografii).
Altă sursă de radiaţii este căderea radioactivă. Aceasta include căderile radioactive de la testarea armelor atomice, accidentele de la centralele nucleare energetice  şi emisiile de la fabricile de arme atomice asemenea căderi radioactive conţin iod radioactiv (izotopul I-131 ). Persoanele care au fost expuse la una sau mai multe surse de I-131, în special dacă erau copii în timpul expunerii, pot avea şanse ridicate să facă cancer tiroidian.
Femeile. În SUA, femeile sunt de două până la de trei ori mai predispuse ca bărbaţii în a face cancer tiroidian.
Vârsta. Majoritatea pacienţilor cu cancer tiroidian au mai mult de 40 de ani.
Rasa. În SUA, oamenii albi sunt mai predispuşi în a fi diagnosticaţi cu cancer de tiroidă decât afro-americanii.
Simptome
Cancerul tiroidian precoce poate adesea să nu cauzeze simptome. Dar pe măsură ce cancerul creşte, simptomele pot include:
-  o umflătură pe faţa anterioară a gâtului în aproprierea mărului lui Adam
-  dificultate în a vorbi cu o voce normală
-  noduli limfatici umflaţi, în special în gât

-  dificultate în a înghiţi sau în a respira

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu