miercuri, 21 august 2013

Leucemia

Leucemia

Celulele sangvine se formează în măduva osoasă. Măduva osoasă este un materialul moale din centrul majorităţii oaselor.
Celulele sangvine imature sunt numite celule stem şi blastocite. Majoritaeta celulelor sangvine se maturizează în măduva osoasă şi apoi se mută în vasele sangvine. Sângele care curge prin vasele sangvine şi inimă este numit sânge periferic.
Măduva osoasă produce diferite tipuri de celule sangvine. Fiecare tip are funcţii specifice:
-  celulele sagvine albe luptă ajută în lupta contra infecţiei
-  celulele sangvine roşii transportă oxigen la ţesuturi prin organism
-  plachetele sangvine formează cheaguri sangvine care controlează sângerarea
Leucemia este cancerul care începe în ţesutul hematopoietic precum măduva osoasă care determină producerea de numere mari de celule sangvine şi intrarea lor în circulaţia sangvină.
La persoanele cu leucemie, măduva osoasă produce celule sangvine albe anormale. Celulele anormale sunt celule ale leucemiei. La început, celulele lucemice funcţionează aproape normal. În timp, acestea aglomerează celule sangvine albe normale , celulele sangvine roşii şi plachetele sangvine. Acest lucru îngreunează munca sângelui.

Tipurile de leucemie sunt grupate după cât de repede boala evoluează şi devine mai rea. Leucemia este fie cronică (se înrăutăţeşte mai încet) sau acută (se înrăutăţeşte repede).
Leucemia cronică – în stadiul incipient din boală, celulele sangvine anormale pot încă să-şi desfăşoare munca, iar persoanele cu leucemie cronică pot să nu aibă vreun simptom. Încet, leucemia cronică se înrăutăţeşte. Cauzează simptome în timp ce numărul de celule leucemice din sânge creşte.
Leucemia acută – celulele sangvine sunt foarte anormale. Ele nu pot să-şi îndeplinească munca normală. Numărul celulelor anormale creşte rapid. Leucemia acută se înrăutăţeşte rapid.

Tipurile de leucemie sunt de asemenea grupate după tipul de celule sangvine albe care este afectat. Leucemia se poate naşte în celulele limfatice sau mieloide. Leucemia care afectează celulele limfatice se numeşte leucemie limfocitică. Leucemia care afectează celulele mieloide se numeşte leucemie mieloidă.
Sunt 4 tipuri comune de leucemie:
1.                       leucemia limfocitică cronică. Cel mai des, persoanele diagnosticate cu această boală sunt peste vârsta de 55 de ani. Nu afectează aproape niciodată copii.
2.                       leucemia mieloidă cronică. Afectează în principal adulţii.
3.                       leucemia limfocitică acută. Este forma cea mai comună de leucemie la copii mici. Afectează de asemenea adulţii.
4.                       leucemia mieloidă acută. Apare şi la adulţi şi la copii.

Factorii de risc
Oamenii expuşi la niveluri foarte ridicate de radiaţii sunt mai predispuşi ca alţii la a dezvolta leucemii. Niveluri foarte ridicate de radiaţii au fost produse de exploziile bombelor atomice (precum cele din Japonia pe perioada celui de-al doilea război mondial) şi accidentele de la centralele nucleare de energie (precum accidentul de la Cernobîl din 1986).
Tratamentul medical care implică radiaţiile poate fi o altă sursă de expunere la niveluri ridicate. Totuşi, radiaţiile folosite pentru diagnosticare expun oamenii la niveluri mult mai scăzute de radiaţii şi nu este corelată cu leucemia.
Expunerea la niveluri ridicate de benzen la locul de muncă poate cauza leucemia. Benzenul este utilizat foarte des în industria chimică. Formaldehida este de asemenea folosită în industria chimică. Muncitorii expuşi la formaldehidă pot fi de asemenea cu un risc major de leucemie.
Pacienţii cu cancer trataţi cu anumite citostatice uneori dezvoltă mai târziu leucemii.
Sindromul Down şi alte boli genetice cauzate de cromozomi anormali pot creşte riscul leucemiei.
Un virus cauzează o formă rară de leucemie limfocitică cronică cunoscută ca leucemia celulelor T umane. Totuşi, leucemia se pare că nu este contagioasă.
În trecut, unele studii au sugerat că expunerea la câmpuri electromagnetice este un alt posibil factor de risc al leucemiei. Câmpurile electromagnetice sunt un tip de radiaţii cu energie foarte joasă care vine de la liniile electrice şi dispozitivele electrice.
Ca orice celulă sanvgină, celulele leucemice călătoresc prin corp. În funcţie de numărul de celule anormale şi unde anume aceste celule se strâng, pacienţii cu leucemie pot manifesta anumite simptome.
Simptomele comune ale leucemiei includ:
-  febră sau transpiraţii pe parcursul nopţii
-  infecţii frecvente
-  slăbiciune sau oboseală
-  dureri de cap
-  capacitatea de a sângera şi învineţi uşor (gingii sângerânde, pete vineţii în piele, sau pete mici roşi sub piele)
-  dureri în oase şi articulaţii
-  discomfort în abdomen (de la o splină mărită)
-  noduli limfatici măriţi, în special la gât şi sub braţ
-  pierderea în greutate

În stadiile incipiente ale leucemiei cronice, celulele leucemice funcţionează aproape normal. Simptomele pot să nu apară pentru mult timp. Doctorii adesea depistează leucemia cronică la o verificare de rutină – înainte de existenţa simptomelor. Când simptomele apar, ele în general sunt mai blânde la început şi se înrăutăţesc gradual.


În leucemia acută, simptomele apar şi se înrăutăţesc repede. Persoanele cu această boală merg la doctor pentru că se simt rău. Alte simptome ale leucemiei acute sunt vomitatul, pierderea controlului musculaturii. Celulele leucemice se pot strânge de asemenea în ochi sau pe piele. Leucemia poate de asemenea afecta tubul digestiv, rinichii, plămânii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu