miercuri, 21 august 2013

Cancerul de piele: non-melanomă sau melanomă

Cancerul de piele: non-melanomă sau melanomă

Piele este organul cel mai întins al corpului. Îl protejează de căldură, lumină, răni şi infecţii. Ajută la controlul temperaturii corpului. Depozitează apa şi grăsimea. Piele face de asemenea vitamina D.
Piele are trei straturi principale:
-  epiderma: epiderma este stratul de deasupra al pielii. Este  compus în general din celule plate. Aceste sunt celule solzoase (cheratinizate). Sub celulele solzoase în porţiunea cea mai profundă a epidermei sunt celule rotunde numite celule bazale. Celulele care se numesc melanocite produc pigmentul care se găseşte în piele şi sunt localizate în porţiunea cea mai joasă a epidermei.
-  Dermul: dermul este sub epiderm. Conţine vase de sânge, vase limfatice, şi glande. Unele din aceste glande produc transpiraţia, care ajută la răcirea organismului. Alte glande produc sebumul. Secumul este o substanţă uleioasă care ajută pielea să nu se usuce. Transpiraţia şi sebumul ajung la suprafaţa pielii prin nişte deschizături numite pori.
-  Hipodermul – care este ţesut grăsos
Cancerul de piele este cancerul care se formează în ţesutul pielii. Când cancerul se naşte din melanocite se numeşte melanomă. Când cancerul se naşte din celule care nu produc pigment, poate să înceapă în celulele bazale sau celulele solzoase. Ambele tipuri de cancer de piele apar de obicei în pielea care a fost expusă la lumina soarelui, precum pielea feţei, gâtului, mâinilor, şi a braţelor. Dar cancerul de piele poate să apară oriunde.
Cancerele de piele se numesc după tipul de celule care devin canceroase.

Cancerul celulelor bazale ale pielii se dezvoltă încet. Apare de obicei în regiunile pielii care au fost expuse la soare.  Este cel mai des întâlnit la nivelul feţei. Cancerul celulelor bazale rareori se extinde în alte părţi ale organismului.

Cancerul celulelor solzoase ale pielii se dezvoltă de asemenea în regiuni ale pielii care au fost expuse la soare. Dar poate să apară şi în locuri care nu au fost expuse la soare.
Cancerul celulelor solzoase uneori se întinde la nodulii limfatici şi organe dinăuntrul corpului.

Factori de risc
Studiile au evidenţiat următoarii factori de risc pentru cancerul de piele:
-  radiaţiile UV care vin de la soare, dispozitive de bronzat. Riscul unei persoane de a face cancer de piele apare după vârsta de 50 de ani, dar soarele deteriorează pielea de la o vârstă mai mică. Radiaţia UV afectează pe toţi. Dar persoanele care au pielea de culoare deschisă care se pistruiază sau se arde repede sunt cu un risc mai mare. Aceste persoane deseori au de asemenea păr blond sau roşcat şi ochii de culoare deschisă. Dar chiar şi persoanele care se bronzează dobândesc cancer de piele. Persoanele care locuiesc în regiuni unde sunt niveluri ridicate de radiaţii UV au un risc mai crescut pentru cancerul de piele. De asemenea, persoanele care locuiesc în munţi primesc niveluri ridicate de radiaţii UV. Radiaţia UV este prezentă chiar şi în sezonul rece pe o durata unei zile înnorate.
-  Cicatricile sau arsurile de pe piele
-  Expunerea la arsenic la locul de muncă
-  Inflamarea cronică a pielii
-  Boli care fac pielea sensibilă la soare precum albinismul
-  Radioterapia
-  Condiţii medicale sau medicamente care suprimă sistemul imunitar
-  Istoric personal sau familial despre cancere de piele

Cel mai bun mod de a preveni cancerul de piele este de a o autoproteja de soare. De asemenea, protejaţi copii de la o vârstă înaintată. Doctorii sugerează ca persoanele de toate vârstele  să-şi limiteze timpul petrecut la soare şi să evite alte surse de radiaţie UV.
Este cel mai bine să stai la umbră de lumina după-amiezii dacă se poate. Trebuie de asemenea să te protejezi de radiaţiile UV reflectate de nisip, apă, zăpadă şi gheaţă. Radiaţiile UV pot trece prin îmbrăcămintea de culoare deschisă, parbrize, ferestre şi nori.
Purtaţi mâneci lungi şi pantaloni lungi dintr-un material împletit strâns, o pălărie cu o margine largă, şi ochelari de soare care absorb UV.
Utilizaţi loţiuni se de protecţie solară. Loţiunile de protecţie solară pot ajuta la prevenirea cancerului de piele, în special loţiunile de protecţie solară cu un spectru larg (pentru a proteja şi de razele UVB şi de UVA) cu un factor de protecţie solară (SPF) cel puţin 15. Dar tot ai nevoie să eviţi soarele şi să porţi îmbrăcăminte pentru a-ţi proteja pielea.

Simptome
Cancerele de celule cele mai bazale şi cancerele de celule solzoase pot fi vindecate dacă sunt depistate şi tratate devreme. O schimbare pe  piele este semnalul cel mai clar  de cancer de piele. Aceasta poate fi o nouă increscenţă, o bubă ce nu se vindecă sau o schimbare într-o increscenţă mai veche. Nu toate cancerele de piele par la fel. Uneori cancerul de piele este dureros, dar de obicei nu este. Verificarea pielii dumneavoastră pentru noi increscenţe sau alte schimbări este o ideea bună.
Cele mai comune simptome ale cancerului de piele sunt:
-  o umflătură mică, palidă
-  o umflătură roşie
-  o bubă sau o umflătură care sângerează sau prezintă o crustă

-  o pată plată roşie care este uscată poate deveni iritată 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu