Farmacologia hematologică
Începem azi un nou capitol - Medicația sângelui și la ce este utilă ea. Evident, ca în orice specializare, și medicația hematologică este clasificată după criteriul patologiei în care se aplică substanța activă respectivă. Prin urmare obținem următoare clase de medicamente, din care vom exclude pentru moment citostaticele având în vedere că ele sunt o clasă foarte complexă, utilizată de mai multe specialități și pe care o vom trata într-o postare separată: antianemicele, anticoagulante, antihemoragice, substituenți de plasmă.Antianemicele
Acidul folic (acid folic, foldine, folic acid, folsan, folsäure) apare pe piață sub formă de drajeuri conținând acid folic 5 mg, într-o cutie cu 30 de drajeuri. Aceasta este o vitamină din complexul B, indispensabilă eritropoiezei normale. Corectează anemiile megaloblastice prin carență de acid folic. Bolile în care e utilă această vitamină sunt: anemia macrocitară nutrițională, anemia macrocitară de sarcină, sprue, sindrom megaloblastic al copiilor mici. Se administrează oral (pe gură) iar doza recomandată este de 1 drajeu x 1-4 ori/zi.
Reacțiile adverse: folosit singur în anemia pernicioasă provoacă răspuns hematopoietic dar este incapabilă de a opri fenomenele degenerative spinale, motiv pentru care se administrează doar asociat cu ciancobalamină. Pe de altă parte, utilizarea inadecvată poate întârzia stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului corect în anemiile megaloblastice.
Ferglurom (gluconat feros, ferronat, ferronicum) apare sub formă de fiole a 5 ml soluție buvabilă (pe gură), conținând gluconat feros 100 mg, corespunzător la 12 mg fier sau 200 mg corespunzător la 24 mg fier (cutia are 25 respectiv 50 fiole). Aduce în organism fier într-o formă bine suportată de tractul digestiv și corectează specific anemiile prin deficit de fier. Este indicat în anemiile feriprive (anemii hipocrome microcitare) posthemoragice, prin aclorhidrie, de sarcină, nutriționale ale sugarilor, secundare infecțiilor, infectării parazitare sau cancerului. Anemiile macrocitare au primă indicație cianocobalamina. De asemenea, util în stări de sideropenie, larvată la copii în creștere, fete tinere, în caz de hemoragii cronice, în profilaxia carențelor de fier în sarcină, la copii, fete tinere, la donatori de sânge. Se administrează astfel: Adulți - curativ 600-1200 mg gluconat feros/zi (72-144 mg fier) până la normalizareavalorilor hemoglobinei sau timp îndelungat sub controlul hemoglobinei dacă bolnavul sângerează sau catabolismul fierului este crescut (pierde mai mult decât aduce prin aport alimentar în organism). În scop profilactic se administrează 100-300 mg/zi. Copii: 200-600 mg gluconat feros/zi. Sugari: 150 mg/zi. Doza zilnică se fracționează în 3 price, administrate în afara meselor (dacă se produc fenomene de iritație gastrică, se administrează la mese). Tratamentul se începe cu doze mici, care se cresc, în câteva zile, până la doza necesară. Eventual se asociază cu acid ascorbic (vitamina C care facilitează transformarea fierului în forma absorbabilă și crește rata de absorbție a fierului).
Reacții adverse: rar greața, dureri epigastrice, constipație sau diaree (scaunul este colorat în negru), senzația de vertij, bufeuri de căldură. Atenție mare la intoxicația acută, accidentală, la copii.
Contraindicații:
- hemocromatoză
- hemoliză cronică
- anemie sideroacrestică
- anemia din intoxicația cu plumb
- talasemie
- boli hepatice grave
- alergie
- intoleranță la fier
- gastrite severe
- ulcerații gastrice
- varice esofagiene
- diaree
- colită ulceroasă
- sindrom de malabsorbție intestinală (se recomandă fier injectabil)
- administrarea concomitent cu antiacidele pe bază de aluminiu, magneziu, calciu, colestiramină care micșorează absorbția fierului
- fierul îngreunează absorbția tetraciclinelor (se face pauză între ele de cel puțin 3h).
Fier polimaltozat (dextriferron, astrafer, ferrum Haussmann)
(to be continued)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu